Tudástár

A sok éves tapasztalat nyomán elmondhatom, hogy a haj állapota nem hozható minden alkalommal párhuzamba az egészségi állapottal, de az igaz, hogy vannak olyan betegségek, melyek egyik-másik szövődménye lehet a haj növekedési ütemének változása, esetleg drasztikus hajhullási problémák, fakult hajszín. Talán meglepő, de lehet, hogy rákos betegeknek a kemoterápiás kezelés előtt nagyon szép göndör vagy egyenes szálú hajuk van, melynek fényéről első ránézésre nem lehet megállapítani a súlyos betegséget.

A haj külső megjelenése attól is függ, milyen sampont használunk és milyen módon szárítjuk, és kitesszük-e ártalmas kezelési folyamatoknak. Bizonyos környezeti tényezők (pl. szennyezett városi levegő, munkahelyi ártalmak) károsíthatják a fejbőrt, de a haj állapotát a rossz táplálkozás, a vitaminhiány is befolyásolja.

Az, hogy valakinek milyen dús a haja, ritkán növő, göndör vagy egyenes szálú, és egyáltalán, hogy milyen az eredeti színe, az a szüleinktől kapott adottságoktól függ. Szőrzetünk típusa életkoronként is változik. Más az újszülött selymes haja, ami nem használható fel hajszövet elemzéshez – az ezután növő új haj azonban már alkalmas vizsgálatra, és a későbbiek is, sőt, nem meglepő, hogy az ókori mumifikálás során megmaradt hajszövet is vizsgálható.

Ugye, milyen csodálatos, hogy a csont és haj az, ami több ezer év után is megmarad, és vizsgálható és elemezhető, és így az emberiség történetét teszi teljesebbé.

Vegye igénybe a hajszövet elemzési módszert.

 

Miért nem elég csak multivitamint szedni?

dominoNapjainkban többet tudunk a vitaminok és ásványi anyagok kölcsönhatásáról, mint valaha. Egészsége érdekében nagyon fontos frissíteni a tudását. Azt valószínűleg tudja, hogy a jó egészséghez a vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek, de azt tudta-e, hogy nem mindig segítenek?

A nyomelemek az elsődlegesek az ásványok felszívódásában, és csak ezután következnek a vitaminok. Nem kétséges, hogy az életfolyamat minden fázisában mindegyik nélkülözhetetlen. Például:
• A cink részt vesz az inzulin termelésében, tárolásában és kiválasztásában, valamint nélkülözhetetlen a növekedési hormonok előállításában.

VISZONT: A túl sok cink összeütközésbe kerül a D-vitaminnal. Ezért a nagymértékű cink bevitel a D-vitamin szintjében hiányt okozhat. A normálisnál alacsonyabb D-vitamin pedig a kálciummal kerül összeütközésbe, és a kálcium felszívódását nehezíti, így kálcium hiány alakul ki.
Túl sok C-vitamin bevitel réz hiányt okozhat, ugyanakkor ez a túl sok vas beépülését kezdeményezi a szervezetbe.


• A magnézium az alapvető izomműködéshez szükséges, különösen a szívizom működéséhez. A magnézium hiányát összefüggésbe hozták a kóros szívelváltozásokkal, a szorongás és idegesség egyre gyakoribb előfordulásával. Azonban ha túl sok a magnézium, az krónikus fáradsághoz hasonló tüneteket eredményez: az izmok teljesen elernyednek, elveszítik rugalmasságukat és összehúzódási képességüket.

A kálium jelenléte a sejtbe történő normális tápanyagszállításban elengedhetetlen. A hiánya izomgyengeséget, enyhe depressziót és letargiát okozhat.


• A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást okozhat, de az egészség megőrzéséhez szükséges a megfelelő mennyiség.


Dominóhatás lép fel...
Miközben tisztában van azzal, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok szükségesek, a túl sok valamiből éppolyan rossz lehet, mint a túl kevés. Az elkövetkező években Európában és a fejlett országokban élők körében többet fog hallani a „túltápláltság” problémájáról, mint az alultápláltságról.
Most már Ön is látja, miért nem okos dolog anélkül pusztán multivitamint szedni vagy növelni a C-vitamin vagy egyéb tápanyag bevitelét, hogy ismerné szervezetének tényleges ásványianyag egyensúlyát. Hiányos tudással további egyensúlyhiányok kialakulását kockáztatja!

Amennyiben kérdéseire nem talál kielégitő választ, kérjük, keressen meg bennünket a Kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeinken keresztül!

 

EGY-KÉT TIPP A HAJ KEZELÉSÉHEZ

A hajszál alsó, széles része a hajhagyma. Alulról a hajhagymába érben gazdag kötőszöveti rész nyúlik be, ez táplálja. Középső részéből, az úgynevezett mátrixrészből növekszik felfelé a szőrszál. A faggyúmirigyek szoros kapcsolatban vannak a szőrszállal. Ha a szőrszálat kitépjük, a hajhagyma mátrixsejtjeiből a hajszál újraképződik. Amikor ezek a bizonyos mátrixsejtek valamilyen betegség vagy gyógyszer hatására elpusztulnak, a haj növekedése megáll.

Ismétlődő ciklus szerint történik a hajváltás, és három fázisból áll: növekedési, átmeneti és nyugalmi szakaszból. Az első fázisban a hajhagymából folyamatosan növekszik a szőrszál felfelé, majd a végpont elérése után nyugalmi fázis következik be. Az újonnan képződő hajszál, amely a hajhagyma felől indul, kilöki az előző, már csak enyhén rögzített hajszálat.

Azt, hogy egy hajszál milyen fázisban van, a kihúzott gyökér mikroszkópos vizsgálatával lehet megállapítani. Egészséges emberben a haj 5–10 százaléka van nyugalmi szakaszban. Napi 100 szál haj kihullása normálisan is előfordulhat, különösen hajmosáskor.

A faggyúmirigyek működése hormonális, idegrendszeri szabályozás alatt áll, a hajhullást bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolhatja, azonban a legfontosabb tényező az alkati hajlamosság. Egy-egy családban általában halmozottan fordulnak elő azok az egyének, akiknél ez a tünet szintén jelentkezik. Ront a helyzeten a stressz, a zaklatott nagyvárosi élet is. Külső gyógyszerek, hatóanyagok ezt kevéssé befolyásolják, azonban a korszerű, alig habzó, mindennap használható samponok sokat segítenek.

 

Letölthető dokumentumok:

 

A_taplalkozas_anyagcsere.pdf

autista_2011.10.pdf

Ca_kapcsolat.pdf


Kromium_kapcsolat.pdf


pajzsmirigy_es_az_asvanyok.pdf

Hajszövetminta levétel

Ajánlott tudományos írások

  • Trace substances in enviromental health VIII. Edited by D. Hemphill. Proceeding of the University of Missouri's Annual Conference. June 1974.

  • Jenkins, D.W. Biological monitoring of toxic trace metals. 1980 E.P.A. (Pub. No. 600/3-8-089) Washington, D.C.

  • Hammer, D.I. Trace metal in hair are easier to study, 1971, Jama 216, (3):384-5

  • Maugh, T.H. Hair : A diagnostic tool to compliment blood serum and urine. 1978 Science 202 (22): 1271-3 

English

Assesment of arsenic level in the hair of the nonoccupational Egyptian population: Pilot study by Amal Saad, Ahmoud A. Hassanien

Animal hair analysis

 

Jelenleg 124 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Statisztika

  • Látogatók : 57
  • Cikkek : 19
  • Cikk megtekintés találatok : 179879